Pascal Deelstra

PascalDeelstra_ovvv_DuaneJongbloed_3.jpg
PascalDeelstra_ovvv_DuaneJongbloed_4.jpg
PascalDeelstra_ovvv_DuaneJongbloed_2.jpg
CV
download.png

Pascal Deelstra (1987) is een Nederlandse acteur, die werkzaam is in de wereld van theater, film en televisie. Ook is Pascal een veelgevraagd commercieel model en schrijft hij muziek. Momenteel werkt hij aan zijn eigen filmproject dat gekoppeld is aan zijn eigen muziek.


Deelstra is geboren en getogen in Amsterdam. Op vijfjarige leeftijd wist hij al dat hij kunstenaar wilde worden. Op jonge leeftijd stak hij ver boven zijn leeftijdsgenoten uit op het gebied van tekenen en schilderen. Hij wilde striptekenaar worden om zo mensen mee te kunnen nemen in mooie verhalen, waardoor zij hun eigen leven even konden vergeten. Het gezin waarin Pascal opgroeide bestond uit zijn moeder, die een uitkering had, een vader die hij amper zag en een 14 maanden jonger zusje.


Veel geld was er niet, maar juist dát maakte hem extra creatief en hongerig. Pascal wilde het maximale uit het leven halen en voor zijn familie kunnen zorgen. Toen hij 8 jaar oud was, vertelde hij zijn vader dat hij klaar was met de valse hoop die hij van hem kreeg bij elke niet nagekomen afspraak. Dit onderwerp komt veelvoudig terug in zijn muziek.


Zijn middelbare schooltijd bracht hij door op de montessori kunstvakschool IVKO in Amsterdam. Daar ontdekte hij literatuur, de Nederlandse taal en de schoonheid en kracht van woorden. Hij begon verhalen te schilderen. Dit keer met woorden. De woorden werden gedichten. De gedichten veranderden in liedjes. Deelstra hield er niet van in de spotlight te staan. Hij was kort, dun, had vlassig haar, een slechte huid, hij stotterde en zat om al die redenen bij elke drama- en theaterles letterlijk verstopt achter de grote banken. Wie had toen gedacht dat hij op 21-jarige leeftijd naast zijn oude dramalerares zou staan om zelf les te geven.


Toen hij 19 jaar oud was, ontmoette hij de man die zijn leven veranderde. José Montoya zag iets in hem dat hij zelf nog niet had gezien. Of niet durfde te zien. Montoya trok Deelstra zijn voorstelling in als acteur op een moment dat hij alleen maar muziek wilde maken. “Hij was mijn eerste regisseur ooit en ik ben hem voor eeuwig dankbaar”, zegt Deelstra. “Ik heb meer dan vijf amateurvoorstellingen met hem gespeeld en daarna via hem mijn eerste professionele voorstelling gedaan die tourde door Nederland. Ik had voor die theater tour mijn vaste baan als elektromonteur opgezegd en ik was nu all-in. Ik wist het, ik wil fulltime acteren, muziek maken en mensen raken.”


Met het ontbreken van schooldiploma’s en financiële middelen was de enige optie voor Deelstra om dubbel zo hard te werken om zijn plekje te veroveren tussen de gevestigde orde van acteurs. “Zoveel jaar later merkte ik dat mijn harde werk beloond werd en ik steeds frequenter fijne klussen binnenhaalde. Ik kan nu leven van het acteren. Ik geniet het meest van rollen spelen waar ik de randjes van het extreme kan opzoeken. Of rollen waar ik mooie of lelijke kanten van mezelf kan en mag verkennen.”


Foto's: Duane Jongbloed.

Pascal Deelstra
00:00 / 01:04
  • Instagram