Foto:  

Annelieke Joosten en Judith Kotigaro maken debuut in MAUS

Duane Jongbloed

Foto:  

Annelieke Joosten en Judith Kotigaro maken debuut in MAUS

Actrice Annelieke Joosten maakt binnenkort haar seriedebuut naast de 18-jarige Walt Klink in MAUS. Joosten speelt de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe zesdelige serie, waarin ook actrice Judith Kotigaro debuteert, maakte agentschap ArtistMan vrijdag bekend.


“Deze zomer heb ik de rol van het Vogelmeisje mogen vertolken in MAUS”, vertelt de 24-jarige Joosten. “Maus ontmoet haar midden in de nacht en ze neemt hem mee op weg door het Rotterdamse nachtleven. Het was een ontzettend leuk karakter om te spelen: fladderig, vrolijk en ondernemend.”


De serie is geschreven en geregisseerd door Chris de Krijger en Sven Peetoom en geproduceerd door There Will Be Film. MAUS, waarin ook Loes Schnepper en Theo Wesselo te zien zijn, is gedraaid in Rotterdam, met inachtneming van de coronarestricties.


De makers kregen toegang tot opvallende locaties: van de Tramremise Hillegersberg tot de kelders van bioscoop Cinerama en het Natuurhistorisch Museum bij nacht. MAUS wordt van 15 november tot en met 20 december uitgezonden via de lokale zender OPEN Rotterdam.

Nederlandse componist Mark Wind wint Amerikaanse filmprijs

Pitch To Screen Film Awards

Foto:  

Nederlandse componist Mark Wind wint Amerikaanse filmprijs

De Nederlandse filmcomponist Mark Wind heeft de prijs voor Best Music Composer in de wacht gesleept bij de Pitch To Screen Film Awards. Wind nam de prijs zaterdag 26 oktober in het prestigieuze Film At Lincoln Center in New York zelf in ontvangst.

Wind won de Amerikaanse filmprijs voor zijn werk aan de Britse speelfilm Homeless Ashes. “Het is een waanzinnige eer om deze prijs in New York in ontvangst te mogen nemen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik aan dit project heb mogen meewerken”, zegt Wind. De film van regisseur Marc Zammit ging vorige maand in Londen in première.

Homeless Ashes verhaalt over een jongen die van huis wegloopt en op straat probeert te overleven, en belicht op unieke wijze het actuele en relevante thema van dakloosheid.

In de film spelen verscheidenen Amerikaanse acteurs, onder wie Lew Temple (bekend van The Walking Dead) en Maria Howell (Hidden Figures). Tot de cast behoren ook een aantal bekende Engelse acteurs, zoals Jason Flemyng (The Curious Case of Benjamin Button) en Andrew Lee Potts (The Crown).

Cyriel Guds maakt biosdebuut in omstreden Suriname

Instagram

Foto:  

Cyriel Guds maakt biosdebuut in omstreden Suriname

Acteur Cyriel Guds gaat een van de hoofdrollen spelen in de nu al veelbesproken film Suriname. Het is het bioscoopdebuut voor de 31-jarige acteur.

Guds speelt de rol van de vriend van het personage dat Imanuelle Grives zou spelen. De rol werd overgenomen door Fajah Lourens, nadat Grives in België werd gearresteerd omdat zij veel drugs bij zich had op het festival Tomorrowland.

Dat bevestigde zijn agent ArtistMan maandag. Guds speelt de rol van de vriend van het personage dat Imanuelle Grives zou spelen. De rol werd overgenomen door Fajah Lourens, nadat Grives in België werd gearresteerd omdat zij veel drugs bij zich had op het festival Tomorrowland.

De acteur werd in 2016 bekend door zijn hoofdrol naast Huub Stapel in Intouchables, de Nederlandse toneelversie van de gelijknamige Franse filmhit.

Suriname, waarin ook Winonah de Jong en Liza Sips te zien zullen zijn, was afgelopen weken volop in het nieuws omdat Grives bij haar aanhouding claimde de drugs bij zich te hebben ter voorbereiding op een rol in Suriname. De film is een remake van de gelijknamige film uit 2011 en moet vanaf februari in de bioscopen te zien zijn.

Ayşegül Karaca komt met nieuwe voorstelling

Lianne Torn

Foto:  

Ayşegül Karaca komt met nieuwe voorstelling

Ayşegül Karaca is binnenkort in het theater te zien met haar nieuwe voorstelling Oogentroost. Ayşegül is twintig procent van de wereld geschonken, zo slecht zijn haar ogen. Maar waar haar ogen twintig procent opvangen, vangt haar hart de volle honderd, of nóg meer?

Karaca, een jonge Nederlands-Turkse actrice en theatermaker, groeide op in een gezin met huiselijk geweld. In Oogentroost vertelt en zingt ze met een flinke dosis humor over dit lang verborgen familiegeheim. Met de nodige zelfspot en keihard positivisme laat zij zien dat ze niet blijft hangen in pijn en verdriet maar haar blik op de horizon richt en iedereen in haar hart sluit. Voor Oogentroost breekt Karaca met de beklemmende traditie om de vuile was binnenkamers te houden. Samen met Sophie Kassies verwerkt ze haar ‘vuile was’ en veerkracht tot een niet te missen one-woman show.

Coronaprotocol voor acteurs gepresenteerd

PVT Entertainment

Foto:  

Coronaprotocol voor acteurs gepresenteerd

Voor de Nederlandse audiovisuele sector is een COVID-19-protocol opgesteld, bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de verschillende soorten audiovisuele producties. Het bevat gedragsregels en richtlijnen met betrekking tot hygiëne, voorzorgs- en beschermingsmaatregelen. Deze hebben als doel een zo veilig mogelijke werksituatie te garanderen tijdens de COVID-19-pandemie. Het protocol is vastgesteld in overleg en met inbreng van de verschillende branche- en beroepsverenigingen en andere belanghebbende partijen.

Het is een generiek protocol, zo opgesteld dat het van toepassing is op de brede AV-sector: van speelfilms en documentaires tot spelletjesprogramma’s en commercials.

Gezien de aard van het werk van acteurs zijn zij in het protocol gecategoriseerd onder de beroepen waarbij sprake is van contact bij het uitvoeren van werkzaamheden. In het protocol en de risicotabel wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende risicocategorieën en daarmee samenhangende voorzorgsmaatregelen. Intieme scènes (met lichamelijk contact) vallen onder de hoge risicogroep; scènes waarin acteurs – net zoals bijvoorbeeld programmadeelnemers of presentatoren – afstand kunnen houden vallen onder ‘medium’.

Als sector achten De vereniging van Nederlandse Content Producenten (NCP) en De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) het wenselijk dat personen in de high risk-categorie voorafgaand aan een productie getest kunnen worden. NCP en NAPA hebben deze vraag voorgelegd aan het Outbreak Management Team en zijn nog in afwachting van een antwoord.

Componist uit Utrecht genomineerd voor Amerikaanse filmprijs

Nathalie Jaeger

Foto:  

Componist uit Utrecht genomineerd voor Amerikaanse filmprijs

Componist uit Utrecht genomineerd voor Amerikaanse filmprijs
 

De Utrechtse filmcomponist Mark Wind is genomineerd voor een Amerikaanse filmprijs. Hij staat samen met drie andere crewleden van de film Homeless Ashes op de nominatielijst. Dinsdag kreeg Wind het bericht van regisseur Marc Zammit: “Het was een emotioneel moment, ik heb zoveel aan deze film gegeven.”

Zelf had Wind de nominatie niet zien aankomen. Nominaties zijn volgens hem heel lastig in te schatten. Tijdens de exclusieve première voor de medewerkers van de film had hij al hele positieve reacties gekregen: “na de première sprak ik veel collega’s. Zij waren razend enthousiast over het eindproduct.” De ‘echte’ feedback en reviews krijgt hij pas 23 september. Dan kunnen publiek en pers de film zien tijdens het Raindance Film Festival in Londen. 

De winnaars van de filmprijzen worden 26 oktober bekendgemaakt tijdens de Pitch to Screen Film Awards in New York. Wind vindt het al een hele eer om een van de drie genomineerde voor de ‘Best Music Composer’-prijs te zijn. De hoofdprijs zou natuurlijk de kers op de taart zijn, maar daar is hij niet al te veel mee bezig. Of hij samen met de drie genomineerde crewleden naar New York gaat, weet hij nog niet. Wind heeft het de komende maand heel druk.

De Utrechtse filmcomponist maakt in een eigen studio in Zuilen zijn muziekstukken. “Ik werk vooral met buitenlandse opdrachtgevers. Wij houden contact via Skype en andere sociale media. Samen bekijken wij bijvoorbeeld de emotie van verschillende scenes. Voor mijn muziekstukken probeer ik de visie van de regisseur te begrijpen”, vertelt Wind. De films worden na de opnames naar hem verstuurd. Hij krijgt vervolgens de opdracht om passende muziek bij de beelden te maken.

Voor de film Homeless Ashes heeft hij veel met de regisseur gewerkt. De trailer oogt misschien dramatisch, maar de film is juist een combinatie van luchtige een zwaarmoedige scenes (zie hieronder). De muziek van Wind volgt de reis van het hoofdpersonage: “Frankie, de protagonist, ontmoet tijdens zijn reis veel karakters die qua persoonlijkheid heel verschillend zijn. Ik heb de muziek passend gemaakt voor de verschillende personages. De sound zal dus tijdens de film behoorlijk variëren.”

Nederlandse componist werkt aan Britse film Homeless Ashes

Nathalie Jaeger

Foto:  

Nederlandse componist werkt aan Britse film Homeless Ashes

De Nederlander Mark Wind heeft de muziek gecomponeerd voor de nieuwe Britse speelfilm Homeless Ashes. De wereldpremière van de film vindt plaats tijdens het Raindance Film Festival in Londen op 23 september.

 

„Ik kwam via social media in contact met de Britse regisseur Marc Zammit”, vertelt Mark Wind. „Het klikte tussen ons en er ontstond een samenwerking.” Wind werd aangenomen als componist en werkte vanuit zijn studio in Utrecht mee aan de film.

De film verhaalt over een jongen die van huis wegloopt en op straat probeert te overleven, en belicht op unieke wijze het actuele en relevante thema van dakloosheid.

In Homeless Ashes spelen verschillende Amerikaanse acteurs, waaronder Lew Temple(bekend van The Walking Dead) en Maria Howell (Hidden Figures). Tot de cast behoren ook een aantal bekende Engelse acteurs, zoals Jason Flemyng (The Curious Case of Benjamin Button) en Andrew Lee Potts (The Crown).

Op dit moment is nog niet bekend of de film ook in de Nederlandse bioscopen zal gaan draaien.

Renée de Gruijl in Op Zoek Naar Maria

Elvin Boer

Foto:  

Renée de Gruijl in Op Zoek Naar Maria

Renée de Gruijl is één van de kandidaten van het populaire programma Op Zoek Naar Maria dat naar tien jaar terugkeert op televisie. Vanaf 21 februari live op de buis. "Een avontuur waarover ik alleen maar kan zeggen: Holy shit!", aldus Renée. Stem op roze! 

Cyriel Guds beleeft rode loper première Suriname

PVT Entertainment

Foto:  

Cyriel Guds beleeft rode loper première Suriname

Op maandagavond 17 januari 2020 schitterde ArtistMan-acteur Cyriel Guds op de rode loper van de wereldpremière van de nieuwe Nederlandse film Suriname. Samen met de andere castleden stond hij de toegestroomde pers te woord.

 

De galapremière vond plaats in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Later deze week gaat de film in Suriname in première. Ook hierbij zal Cyriel Guds acte de présence geven.

PVT Entertainment & Management neemt ArtistMan over

PVT Entertainment

Foto:  

PVT Entertainment & Management neemt ArtistMan over

Het in Zoetermeer gevestigde PVT Entertainment & Management heeft het in acteurs gespecialiseerde managementbureau ArtistMan overgenomen.

 

“Met deze overname breiden we onze expertise uit op het gebied van acteursmanagement”, zegt PVT-eigenaar Peter van Terheijden tegenover Entertainment Business. “PVT Entertainment & Management bestaat sinds 2007 en is een allround managementkantoor voor artiesten in de breedste zin van het woord.”

 

Tot het klantenbestand van PVT behoren o.a. zangers Bryan Stricker en Janah Louard, dj/ producer Junny, acts The TeenZ en Greg-A-Man, presentatrices Dounia Rijkschroeff (Van Passie naar Droombaan) en Lente Voorhoeve (Mensenkennis), actrice Laty Davelaar (Goede Tijden, Slechte Tijden) en de Belgische acteur Amir Motaffaf (4ever). Van Terheijden lanceerde de carrière van Youtube-ster/zangeres Bibi Breijman en de Belgische succesact Baba Yega.

 

Het door Willo Schröer in 2014 opgerichte ArtistMan is gespecialiseerd in persoonlijk acteursmanagement. Schröer blijft aan het bedrijf verbonden. ArtistMan vertegenwoordigt onder meer acteurs Renée de Gruijl (Lazarus), Cyriel Guds (Intouchables), Miro Kloosterman (Goede Tijden, Slechte Tijden), Poal Cairo (Celblok H) en filmmaker Dennis Alink (Freek).

 

Van Terheijden zegt verder: "Voorlopig zullen de twee merken PVT en ArtistMan naast elkaar blijven bestaan. Onze talenten profiteren bovendien van een dubbel netwerk in zowel Nederland als België.”